In de jaren ’70 en ’80 begonnen enkele enthousiaste vrijwilligers hier en daar routes te behaken om er later te kunnen sportklimmen. Enkele jaren later begonnen ze zich meer te organiseren en vormden ze uiteindelijk het BRT onder de vleugels van de KBF. En hoewel er hier en daar nog bouten van de eerste periode te vinden zijn heeft het BRT niet stilgezeten.
Zo beheert de KBF vandaag tal van massieven en wordt er met man en macht aan enkele nieuwe klimplekjes gewerkt (waarover later meer). Sinds enkele jaren werd het BRT uitgebreid en aangevuld met teams van de grote bergsportclubs van Vlaanderen. Zo heeft BAC Antwerpen bijvoorbeeld sinds 2017 ook haar eigen BRT dat onder toeziend oog van de meesters van BRT Classic - de “oude garde” zeg maar - meewerkt aan het onderhoud van de gekende massieven, maar zich vooral mee inzet voor de opbouw van 2 nieuwe klimparadijsjes rond Durnal en Marche-les-Dame
Laat je niet bedotten, de BRT’s doen véél meer dan enkel wat losse steenslag uit de muren verwijderen en mos afkrabben. Zo werken we bijvoorbeeld nauw samen met Natuurpunt en Natura2000 om samen de beste beslissingen te nemen rond natuurbehoud en het verzekeren van de biodiversiteit. Wist je bijvoorbeeld dat er in Yvoir en enkele andere massieven enkele woekerplanten quasi uitgeroeid moesten worden om het verdringen van andere flora tegen te gaan? Of dat er in Hotton twee verloren gewaande en in België nog amper voorkomende vlindersoorten opnieuw welig tieren? Zulke zaken willen we natuurlijk ten volle ondersteunen door tactisch te snoeien en de natuurlijke habitat in optimale condities te houden. De BRT’s voeren tig taken uit van het snoeien van overhangende planten tot het aanleggen van wandelpaden, bouwen van eco-hagen, opkuisen van de rotswanden, vervangen van oude/slechte bouten, relais plaatsen, standplaatsen onderhouden, oefenmogelijkheden aan de rotsen voorzien, massieven klaarstomen voor de klimscholen, …
De takenlijst is bijna eindeloos. Veel werk? Dat klopt! Daarom zijn we steeds blij met extra vrijwilligers. Bij de nieuwe massieven komt er zelfs nog veel meer bij kijken. Om te beginnen moet - nadat de KBF de papieren en wettelijkheden verzorgd heeft - de rotswand veilig gesteld worden. Dat wil zeggen dat alle gevaarlijke, losse stukken verwijderd dienen te worden. Een hele klus, maar één die door veel vrijwilligers met plezier gedaan wordt. Het gebied moet een bepaalde lay-out krijgen die met de lokale overheid bepaald wordt en aan zekere vereisten moet voldoen. De nodige voorzieningen zoals een entrée-bord, toilet, … moeten geplaatst worden, picknick plekken worden voorzien, et cetera. Ook zorgt het BRT ervoor dat het gebied conform de vergunningen is, wat ook al eens wat werk meebrengt zoals bomen vellen en dergelijke.
ZELF MEEWERKEN? DAT KAN!
Al wie kennis wil maken met het reilen en zeilen van het BRT of eens een nieuw massief in aanbouw wil aanschouwen kan contact opnemen met Cédric Dezitter en/of Koen Baeten via brt@bacantwerpen.be