Activiteit

Opleiding tot sneeuwschoenwandelaar

Wie de wandelmicrobe te pakken heeft, vindt het al snel moeilijk om de bergschoenen na de zomer op stal te zetten. En waarom zou je? Ook in de winter kan je op stap gaan, in de sneeuw. Maar hoe doe je dat op een veilige manier? En ga je dan geen kou lijden?

Vijf bergsportclubs (Alpigo BAC Antwerpen, BPA Antwerpen, Vlaamse Bergsport Waasland & Hiking Advisor) slaan de handen terug in elkaar voor de 3de editie van een opleiding voor sneeuwschoenwandelaars die je helemaal klaarstomen om er zelfstandig op uit te trekken!

Concept

De opleiding bestaat uit twee opleidingsweekends & een stage. Hierin leer je alle praktische tips om op een veilige en verantwoorde manier met sneeuwschoenen op stap te gaan in lawinegevaarlijk terrein. Je krijgt de kans om zelf veel te oefenen en ervaring op te doen onder leiding van ervaren en gediplomeerde tochtbegeleiders.

Doelpubliek

We mikken op ervaren bergwandelaars die al meerdaagse tochten deden in de zomer en bij voorkeur al een eerste ervaring met sneeuwschoenwandelen hebben. Leergierig & fit zijn, is ook een vereiste. Wie zich aanmeld voor de bivakstage, moet ook reeds ervaring hebben met het bivakkeren in het hooggebergte in zomerse condities. De winter is namelijk best uitdagend: de omstandigheden vragen veel van je mentale en fysieke kracht. Heb je nog geen ervaring in de sneeuw, dan compenseer je dat met diverse jaren ervaring met meerdaagse tochten in zomerse condities en in uitdagend terrein. Je kan al voldoende kaartlezen, ervaring met het gebruik van kompas en/of GPS is aanbevolen maar deze vaardigheden worden nog extra bijgespijkerd tijdens de opleiding en de stage.

Programma

Deelname aan de twee opleidingsweekends is verplicht, gezien er telkens wordt verder gebouwd. De opleiding gaat op de volgende data door:

7-8 november: Jeugdherberg van Oostduinkerke

Tijdens dit eerste weekend leiden we je in het ontstaan van lawines in en leren we je omgaan met lawineslachtofferzoekapparaten, ook wel lawinebieps genaamd, waarmee je snel een slachtoffer in een lawine kan detecteren. Ook winter-EHBO komt aan bod, en het benodigde materiaal als je sneeuwschoentochten wilt ondernemen. Ook winterbivakkeren & koken in de sneeuw komen aan bod.

19-20 december: Chaveehut in Maillen

We bouwen verder op de opgedane kennis van het eerste weekend, en geven je uitleg over de concrete voorbereiding van winterse tochten. Ook kaart & kompas en GPS-gebruik worden op het terrein geoefend. Enkele uren avondoriëntatie (individueel of in een klein groepje) leren je omgaan met de moeilijkere condities (beperkte zichtbaarheid door white-out) die zich in de winter kan voordoen.

Optioneel 16 december: Webinar GPS & Basecamp

Wie nog geen ervaring heeft met GPS en het programma Basecamp, wordt in deze webinar geïntroduceerd. Deze tools zijn namelijk onmisbaar bij winterse tochten.

Stages

Om alle tips & tricks in de praktijk toe te passen, zijn er 3 types van stages voorzien. Kies een stage die het best bij je interesses, capaciteiten & ervaring past!

Tot en met 11 oktober zal de voorkeur gegeven worden aan deelnemers die zowel aan de lessenreeks als de stage deelnemen. Daarna kan voor beide onderdelen afzonderlijk ingeschreven worden. Wie aan één van de stages wilt deelnemen zonder aan de lessenreeks te hebben deelgenomen, moet verplicht een cursus lawinekunde volgen en/of een deelname-attest kunnen voorleggen van een eerder gevolgde cursus. Deze dagcursus gaat door bij diverse clubs en wordt aangekondigd via de stagebrochure en website van de Klim- en Bergsportfederatie.

Deelnameprijs

Maximum 18 deelnemers krijgen toegang tot de opleiding. Voor de lessenreeks is de deelnameprijs 150 euro. Hierin zitten de organisatie, cursusmateriaal én 2 overnachtingen in half pension tijdens de opleidingsweekends inbegrepen. Voor de stage zal je gecontacteerd worden door de organiserende club, deze deelnameprijs zit niet inbegrepen in de 150 euro.

Lidmaatschap van de Klim- en Bergsportfederatie

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze opleiding, je club kies je bij inschrijving. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie dit najaar lid wordt, is meteen lid tot eind 2019.

Inschrijven

 

 

Data: 

zaterdag, 7 november, 2020 - 08:57 tot zondag, 8 november, 2020 - 18:00 , Jeugdherberg Oostduinkerke
Labels

Soort activiteit: 

Opleidingen: